Hittebron onder de wok

Back to Blog

Hittebron onder de wok

Gasbranders

Gasbranders zijn de meest geschikte hittebron voor de wok en hebben de volgende voordelen:

  • Gasbranders hebben een groot vermogen (hoge temperatuur) dat nodig is om de wok te verhitten.
  • De gasvlammen bij gasbranders verhitten de wok ook aan de zijkant.

Wanneer u beschikt over een standaard gasfornuis kan het wel zijn dat het vermogen van de pits toch niet voldoende is. Daarom kan u gebruik maken van een losstaande wokbrander. De losstaande wokbranders zijn enorm krachtig en hebben als extra voordeel dat na toevoeging van de ingrediënten de temperatuur niet drastisch daalt. Hierdoor beginnen de ingrediënten te bakken in plaats van te koken. Zo ontstaat er meteen een heerlijk knapperig korstje.

Elektrische vuren

Een elektrische vuur of een elektrisch kookfornuis is vaak niet krachtig genoeg om te wokken (de kookplaat wordt niet voldoende heet). Indien je wel over een krachtig elektrisch kookfornuis beschikt gebruik dan de wok met afgeplatte bodem.

Elektrische wok

Een elektrische wok is vaak een combitoestel dat bestaat uit een elektrisch verwarmingselement met een opzetbare wokpan. Een elektrische wok kan je moeilijk een wok noemen daar de temperatuur die bereikt wordt niet hoog genoeg is om wokgerechten te bereiden. Laat je dus niet verleiden door allerlei verkoopspraatjes en mooie reclame-aanbiedingen en laat de zogezegde elektrische wok in de rekken staan.

Inductievuren

Het wokken op inductievuren is mogelijk maar het vermogen van het inductievuur moet wel voldoende krachtig zijn. De wok die je gebruikt dient ook magnetisch te zijn. De volgende wokmaterialen hebben deze magnetische eigenschappen:

  • Plaatstalen wok
  • Gietijzeren wok
  • Roestvrij stalen wok

Meestal hebben inductievuren geen speciale uitsparing om een wok met een bolvormige bodem in te hangen, daarom is het gebruik van een wok met afgeplatte bodem noodzakelijk.

Keramische vuren

Keramische vuren zijn meestal niet krachtig genoeg om te wokken. Indien je wel over een krachtig keramisch kookfornuis beschikt gebruik dan de wok met afgeplatte bodem.

Share this post

Back to Blog