Keuze van de wok of wadjan

Back to Blog

Keuze van de wok of wadjan

Afkomst en beschrijving van de woks en wadjans

De chinese wok is afkomstig uit de Chinese keuken en is een bolvormige pan (vergelijkbaar met een gehalveerde bal) met een lange houten steel. De wadjan is afkomstig uit de Indonesische en Indische keuken en is eveneens een bolvormige pan, maar i.p.v. de houten steel is deze vervaardigd met 2 handvaten (Ook oren genoemd). In de Westerse wereld spreekt men van Aziatisch koken wanneer er gebruik gemaakt wordt van de wok of wadjan om het eten te bereiden.

Warmteverspreiding

De wok of wadjan is zo ontworpen dat hij de warmte gelijkmatig opneemt en verspreidt. De hoge wanden zorgen ervoor dat het voedsel altijd terug naar het midden van de wok valt, de heetste plaats. De wok is trouwens ontworpen op het moment dat brandstof schaars was.

Materiaal

Plaatstalen wok
Kies bij voorkeur een wok in licht plaatstaal. Dit materiaal biedt een goede geleiding van de warmte, zodat het voedsel snel dichtschroeit en de smaak behouden blijft. De plaatstalen wok is de meest gebruikte wok in Azië. De plaatstalen wok moet wel ingebrand worden voor gebruik. Op de volgende pagina wordt uitgelegd hoe men een plaatstalen wok kan inbranden en onderhouden.

Carbonstalen wok
De carbon-staallegering zorgt ervoor dat de wok minder vervormbaar is dan de plaatstalen wok

Gietijzeren wok
Een gietijzeren wok verdeelt de warmte gelijkmatig over de pan en houdt de warmte heel goed vast. Nadeel is dat gietijzeren woks erg zwaar om te hanteren zijn in de keuken.

Inox wok of een wok uit roestvrij staal (RVS Wok)
Inox of roestvrij stalen woks gebruikt men amper in Azië. Een exemplaar van uitsluitend roestvrij staal geleidt de warmte slecht, daarom gaat men meerlagen-materiaal gebruiken. Zo zal het voordeel van het roestvrije staal behouden blijven maar zal ook de warmtegeleiding perfect zijn.

Antiaanbakwok
Populair bij ons zijn antiaanbakwoks waarbij je slechts een beetje olie nodig hebt. Vaak kunnen ze echter niet goed tegen hoge temperaturen en die heb je nu net nodig bij het roerbakken. Daarom zijn er nu ook geanodiseerde anti-aanbakwoks op de markt die wel tegen de hoge temperaturen kunnen, maar dit moet je vooraf goed controleren.

Elektrische wok
Laten we eerlijk zijn, dit is geen wok maar een stoofpot. De zogezegde elektrische woks zijn niet aan te raden omdat ze de hoge temperatuur niet kunnen behalen die noodzakelijk is om te roerbakken.

Grootte van de wok

Als je eenvoudig wil roerbakken, heb je een wokpan nodig met een diameter van minstens 30 cm, al is een diameter van 35 cm meer geschikt. Wanneer je wokt voor een 5tal personen kan je beter een grote wokpan gebruiken, al moet je natuurlijk de hittebron hiervoor ook aanpassen. Daarom is het soms handiger om 2 kleinere wokken te gebruiken.

Platte of bolvormige bodem

Heb je een gasvuur? Dan kan je een traditionele wok kiezen met een bolvormige bodem. Voor de stabiliteit plaats je op het gasvuur een wokring. Wanneer je over een elektrisch of keramisch fornuis beschikt kies je voor woks met een platte bodem of maak je gebruik van een losstaand gasvuur voor de woks.

Share this post

Back to Blog