Back to Blog

Wok accessoires

Wokspatel of woktsjan (charn)

Een lange spatelachtige schep waarmee je tijdens het roerbakken de ingrediënten voortdurend en snel kan omscheppen. Deze spatel beschermd je tegen de hitte van de wok en heeft een lange steel met een houten handvat.

Wokschep

Een licht bolvormige scheplepel waarmee je tijdens het roerbakken de ingrediënten kan omscheppen. Deze scheplepel kan je ook gebruiken om tijdens het frituren de ingrediënten in de hete olie te leggen. Ook voor het bereiden van soep in de wok kan je de wokschep gebruiken.

Wokring of wokstand (soms ook ringvoet genoemd)

Deze ring plaatst men op het pitje van een standaard gasformuis, vervolgens hangt men hierin de bolvormige wok. Zo kan je dus ook wokken op een standaard gasfornuis. De wokring of wokstand kan je ook gebruiken om de wok op tafel te plaatsen.

Wokdeksel

Het deksel dient om de wok af te dekken bij het bereiden van stoofschotels, soepen of sauzen. Door de wok af te dekken kan het vocht niet verdampen. Je gebruikt het deksel ook wanneer je het gerecht warm wil houden voor je aan tafel gaat.

Draadschep of schepnetje

Je kan de wok ook gebruiken om te frituren. Met de draadschep kan je eenvoudig de ingrediënten in de hete olie leggen en nadien het gefrituurde voedsel uit de wok halen.

Vijzel

Voor aziatische gerechten is een vijzel een handig om kruiden en specerijen tot een fijne pasta te wrijven. Zo kan men zelf tapenades bereiden van heerlijke verse olijven of kan men pesto maken van verse basilicumblaadjes.

Eetstokjes of chopsticks

In Azïe eten de bewoners met kleine eetstokjes die ze shopsticks noemen. Met een klein beetje oefening en vooral de juiste vingergreep kan je het “met eetstokjes eten” eenvoudig leren. Daarnaast worden er ook grote stokjes gebruikt om het voedsel om te draaien wanneer je aan het frituren bent in de wok. En indien je noedels zou wensen te bereiden kan je shopsticks gebruiken om te roeren zodat deze niet aan elkaar zouden plakken.

Bamboe stoommand

Een mandje vervaardigd uit bamboe dat je in de wok plaatst boven een bodempje water op een treeft. Leg er een bananenblad of bakpapier in en leg er dan vis, knoedels, dim sums… in. Deze stoommandjes bestaan in verschillende formaten van klein tot groot.

Metalen afdruiprek (Tempurarekje)

Dit plaats je op de wok. Je kan er gefrituurd voedsel opleggen om de overtollige olie er vanaf te laten druipen. Je kan het ook gebruiken om gare ingrediënten warm te houden.

Hakbijl

In de Chinese keuken maakt men vaak gebruik van een hakbijl(tje). Deze hakbijl wordt gebruikt om ingrediënten te snijden maar ook om bijvoorbeeld knoflook te pletten.

Hakmes

Een hakmes is onmisbaar voor het hakken van verschillende ingrediënten voor een wokschotel. Het hakmes moet goed in de hand liggen en is het best vervaardigd uit één stuk en van het materiaal inox (RVS).

Wokkwast

Korte bamboe schoonmaakkwast om de wok te reinigen zonder dat het ingebrande oppervlak van de wok beschadigd wordt.

Kommetjes

Wokken moet snel gaan. Wanneer u dus gaat wokken dient u al de ingrediënten op voorhand gewassen en gesneden bij de hand te hebben. Daarom is het aangeraden om een heel arsenaal aan kommetjes in voorraad te hebben in verschillende afmetingen zodat elk ingrediënt in het gepaste kommetje klaar staat om in de wok te gooien.

Share this post

Back to Blog