Wokken met teflon is not done

Back to Blog

Wokken met teflon is not done

Teflon is een laagje dat aangebracht is op een pan om te voorkomen dat het eten aanbakt, ook wel anti-aanbaklaag genoemd. Eveneens zorgt het ervoor dat de pan niet gaat roesten. Het grootste nadeel van deze beschermlaag is dat bij een temperatuur hoger dan 250 graden celcius deze laag zal beschadigen. Hierdoor begint het te smelten. Telkens wanneer u de pan opnieuw gebruikt zal de zogezegde beschermlaag verder afbrokkelen en als extra kruiding mee verdwijnen in uw gerecht. Dit is enorm ongezond en het enigste wat u kan doen is de pan weggooien.
Wanneer we wokken is het noodzakelijk om hogere temperaturen te halen dan 250 graden celcius. Daarom raden wij het af om telfon wokpannen aan te kopen.

In Azië wokt men al eeuwenlang met stalen woks. Ofwel met plaatstalen wokpannen, carbonstalen wokpannen of gietijzeren wokpannen. Inox wokpannen kan u ook gebruiken alleen is inox niet zo een goede geleider voor de hitte en gebruiken we zelf liever stalen wokpannen. Vaak wordt er onterecht vanuit gegaan dat in stalen wokpannen het eten sneller zal aanbranden. Maar niets is minder waar. Door de wok op voorhand in te branden met een laag olie zal deze een natuurlijke antiaanbaklaag vormen.

Om op een goede manier een wokgerecht te bereiden is het belangrijk om steeds de ingrediënten in de wokpan om te scheppen. We gebruiken arachideolie omdat deze een hoog verbrandingspunt heeft zodat de olie niet direct verbrand. Ook snijden we alle ingrediënten vooraf in stukjes en voeg je deze in volgorde van gaartijd toe aan de wokbereiding. Een wokgerecht bereiden moet heel snel gaan, na 5 minuten kan het gerecht al geserveerd worden.

Veel mensen zijn bang dat ze aangebrand eten krijgen in een wok zonder teflon. Maar niets is minder waar. De carbon stalen wok moet eerst ingebrand worden met een laag olie. Deze laag vormt een natuurlijke antiaanbak laag die geen schade aan de gezond heid zal toebrengen Ook zal het bijdragen aan een betere smaak van het gerecht,

Verder is een goede woktechniek noodzakelijk. Voor goed wokken moet het eten continu omgeschept worden in de wok. U mag dus ook niet weglopen van de wok, maar moet continue er bij blijven. Dit lijkt een hele klus maar in de praktijk ben je langer bezig met de voorbereiding (voedsel in stukjes hakken enzo) dan met het wokken zelf. Het wokken zelf duurt misschien 5 minuten als het vuur heet genoeg is.

Na gebruik wassen we de wokpan af met heet water en een sponsje. Vervolgens drogen we de wokpan af en plaatsen deze nog even op het vuur zodat alle vocht uit de wokpan verdampt. Nu is de wokpan klaar om weg te zetten. Het is ook mogelijk om de wokpan nog even in te smeren met een dun laagje arachideolie maar dit is niet noodzakelijk.

Share this post

Back to Blog