Woktips
Afmetingen van de Ingrediënten voor in de wok
Zorg dat de ingrediënten voldoende klein gesneden worden. Men kan stellen dat hoe kleiner de ingrediënten gesneden worden hoe sneller ze garen in de wok.
Volgorde van toevoegen van de ingrediënten in de wok
De volgorde van toevoegen van de ingrediënten is eveneens belangrijk. Zo voeg je de ingrediënten die een langere gaartijd nodig hebben eerst toe in de wok en daarna de ingrediënten die een kortere gaartijd nodig hebben. Hierbij de de belangrijkste ingrediënten in volgorde van toevoeging wanneer u gaat roerbakken:
- ui, wortel, prei, selder, paprika, boontjes, enz. (men kan deze vooraf ook blancheren)
- vlees, vis, gevogelten
- chinese kool, champignons, tomaat, courgette, bladgroenten, enz.
- pasta, noedels, rijst, aardappelen (deze ingrediënten kook je vooraf best lichtjes = beetgaar)
- kruiden en sauzen (tip: gebruik sojasaus in plaats van zout)
Olie voor in de wok
Een wok wordt warmer dan 230 ºC. Boter verbrand al bij een lagere temperatuur en is daarom niet geschikt. Daarom gebruiken we olie, maar niet zomaar gelijk welke olie. De volgende olieën zijn geschikt om te wokken
- Arachideolie (bereid uit pindanoten en heeft een zachte notensmaak)
- Maïskiemolie (bereid uit de kiemen van maïskorrels)
- Zonnebloemolie (bereid uit de pitten van zonnebloemen)
- Chili-olie (bereiding van olijfolie, rode pepers en tijm)
- Sesamolie (bereid uit de eerste koude persing van sesamzaadjes)
- Sinaasappel gearomatiseerde olie (bereiding van geraspte sinaasappel en arachide-olie)
- Kerrie gearomatiseerde olie (bereiding van arachide-olie en madraskerrie)
- Tomaat gearomatiseerde olfijfolie (bereiding van olfijfolie, tomatenpuree, gepelde tomaat, knoflook, gember, uien, bleekselder, basilicum, oregano en laurier)