Fideuà is een variant op zijn bekende broertje de paella. Zoals zo vaak ontstaan vele gerechten doordat bepaalde ingrediënten niet voor handen zijn, zo ging het ook bij Fideuà. Een aantal vrienden wilden paella bereiden maar hadden geen rijst bij de hand. Ze gebruikten dan maar een soort van dunne pasta i.p.v. de rijst en hierdoor onstond een nieuw gerecht namelijk Fideuà. Dit gerecht is eveneens afkomstig vanuit Valencia.
Ingrediënten
Voor 4 personen :
- 400g.Vermicelli voor Fideuà.
- Vlees van zeeduivel
- Venusschelpen
- 1 groene paprika
- teentjes fijngehakte knoflook
- 1 dikke rijpe tomaat in blokjes
- Een snuifje saffraan
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 citroen
- Voor de Visbouillon (je kan de bouillon ook voorgemaakt kopen) : 1,2 kg gevarieerde vis zoals (zeeduivel, roodbaars, krabben, enz..), 200gr. intvis, 200gr. mosselen
Bereiding
Bereiding visbouillon :
- Breng 2 liter water aan de kook
- Voeg hierbij al de ingrediënten voor de visbouilon
- Laat 40 minuten koken
- Giet de bouillon af door een zeef, verwijder eventuele graten en het vel. Zet het vlees van de vis opzij.
- het overblijvende vocht is de visbouillon. Zet opzij.
Bereiding gerecht :
- Plaats de pan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe
- Bak hierin de paprika en knoflook.
- Voeg hierbij de stukjes inktvis peterselie en fijngesneden tomaten, goed roeren.
- Voeg de visbouillon, saffraan en chillipoeder toe.
- Wanneer het mengsel begint te koken voeg je de vermicelli voor fideuà toe.
- Voeg het vlees van de vis en mosselen toe.
- Laat gedurende 10 à 12 minuten koken op hoog vuur en vervolgens 10 minuten op een lager vuur tot het vocht allemaal opgenomen is.
- Zet nog even onder de gril in de over voor een korstje en serveer vervolgens met een partje citroen.
- Wenst u wat meer luxe dan kan u ook gambas, scampi en kreeften toevoegen.