Ontstaan van de paella

Paella is één van de bekendste gerechten uit het zuiderse Spanje. Dit rijstgerecht komt oorspronkelijk uit Valencia in de omgeving van de Albufera. Hier verbouwt men nog steeds de rijst om dit heerlijke gerecht te bereiden.

Ingrediënten

De plaatselijke bevolking verwerkte vroeger vooral de ingrediënten die hen op dat moment ter beschikking stonden in dit gerecht zoals kip, tomaten, slakken, gedroogde bonen, artisjokken en erwtjes. De enige luxe waarover ze beschikten was saffraan. Men kon ondanks de nabijheid van de zee maar zelden zeevruchten aan de paella toevoegen. In een latere periode was het wel mogelijk om zeevruchten toe te voegen maar dit werd zeker geen dagelijkse gewoonte. Dit staat in schril contrast tot de varianten die wij van de paella kennen waar voornamelijk calamares, mosselen en gambas in verwerkt worden.

Bereiding

De ingrediënten werden bereid in een platte metalen pan, deze werd later gedoopt tot de paellapan. Het woord paella komt van een ondiepe pan met twee handvatten, de paellera genaamd, waarin de paella vaak wordt bereid. Men zette de paellapan meestal boven een vuurtje van bv. sinaasappeltakken. Ook nu nog geldt de regel dat een echte paella best boven een houtvuur of gasvuur wordt bereid en niet op een elektrisch vuur.

Serveren

Ook lukt het op die manier het beste om een smakelijke korst op de bodem van de paella te krijgen, die men socarrada of quemeda noemt. Een typische Spanjaard schenkt maar half zoveel genoegen wanneer deze korst ontbreekt. Men serveert de paella steeds in de pan, waarbij men de mosselen, gambas en partjes citroen mooi schikt bovenop de paella. Vervolgens wordt de paella netjes verdeeld over de borden van de genodigden en pers je zelf wat citroensap over de paella uit.
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?