Paella negra

Deze paella bereiding die ook wel Arroz Negro en paella Negro genoemd wordt dankt zijn naam aan de zwarte kleur van het gerecht. Dit ontstaat door de zwarte inkt van de inktvis die tijdens de bereiding van het gerecht gebruikt wordt. Het is een visgerecht waar de calamares een hoofdrol in speelt. Zwart is niet echt een kleur waar we het water van in de mond krijgen maar toch is dit echt een aanrader voor vis liefhebbers.

Ingrediënten (4 pers.)

 • 5 rijpe tomaten
 • 500 gr. schoongemaakte inktvis in stukjes gesneden van 2,5cm
 • 12 st. gepelde en ontdarmde scampi
 • 1 fijngesneden ui
 • 4 teentjes fijngehakte knoflook
 • 8 gr. inktvis inkt (verkrijgbaar bij speciaalzaken)
 • 125 ml olijfolie
 • 200 ml  droge witte wijn
 • 400 gr paella rijst
 • 1,2 l hete visbouillon
 • 1 citroen in 4 partjes gesneden

Bereiding

 1. Blancheer de tomaten in een pan met kokend water tot het vel begint los te laten. Vervolgens doe je de tomaten in een kom met ijswater waardoor je deze eenvoudig kan pellen.  Schil en snij de tomaten in blokjes en zet even opzij.
 2. Verhit de helft van de olijfolie in een paellapan van 30 à 34 cm op op hoog vuur. Voeg de inktvis en de scampi toe en bak ongeveer een minuut aan elke kant. Haal deze terug uit de pan en zet even opzij.
 3. Voeg de rest van de olijfolie samen met de ui en de knoflook toe. Bak op laag vuur gedurende ongeveer 5 minuten tot de ui glazig wordt . Voeg de tomaten toe en bak deze eveneens 5 minuten op een laag vuur. Voeg vervolgens de witte wijn toe en kook verder voor nog eens 15 minuten tot het mengsel begint te dikken.
 4. Verhoog het vuur tot de middelste stand en voeg de rijst toe. Kook de paella rijst gedurende 1 à 2 minuten en roer goed.
 5. Giet de inktvisinkt bij de hete bouillon en roer dit even om en giet deze dan bij de rijst en meng goed. Verhoog het vuur en breng aan de kook. Van zodra de bouillon kookt mag het vuur terug zachter staan zodat bouillon zachtjes kan verder pruttelen.
 6. Voeg de inktvis toe aan de bereiding zonder te roeren.  Kook de rijst gedurende 10 minuten verder gaar. De rijst heeft nu bijna al het vocht opgenomen.  Zet het vuur op de laagste stand en laat nogmaals 10 minuten verder garen.
 7. Voeg vervolgens de scampi toe en zet het vuur gedurende 1 minuut op de hoogste stand zodat er onderaan een lekkere korst gevormd wordt.
 8. Serveer deze paella negra met citroen partjes.
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?